NKF 2019-2020

10 Provinciale NKF Competities, 2 samenwerkingen met korenfestivals en 1 Nationale NKF Finale in Tivoli Utrecht!

Inschrijving verlengd voor Regio Noord-Nederland (GR-FR-DR), Utrecht, Noord-Holland en Regio Overijssel en Flevoland

Bij alle Provinciale NKF Competities van het NKF ligt het accent op het feest van samenzingen. Voor koren, dirigenten en hun publiek. Het zijn twaalf zelfstandige festivals waar koren uit de eigen provincies met elkaar op het podium staan.

Heeft jouw koor landelijke ambities? Dan ligt hier je kans: de best scorende koren worden uitgenodigd voor de Nationale NKF Finale op zaterdag 6 juni 2020!

Je kunt de Nationale NKF Finale overigens ook bereiken via het Balk TOPfestival voor lichte muziekkoren of het Vocaal Festival voor kamerkoren.

Nieuw in de NKF Editie 2019-2020 is dat je kunt kiezen uit twee soorten deelname:

 • Competitiedeelname met NKF Beoordeling, of
 • Festivaldeelname zonder NKF Beoordeling.

NIEUW: Festivaldeelname zonder NKF Beoordeling
Speciaal voor koren die wel graag in een korenfestival mee willen zingen en ook de sfeer van het NKF willen ervaren, maar geen competitie-ambitie hebben. Je ontvangt als koor géén officiële NKF Beoordeling, maar krijgt wél adviezen (Tips & Tops) van de jury als terugkoppeling waar je als koor en dirigent verder mee kunt groeien. 


Overzicht Nederlands Koorfestival 2019-2020:

 1. LIMBURG – za 5 en zo 6 oktober 2019: Theaterhotel De Oranjerie, Roermond. Winnaar: Canto Rinato. NKF Scorebord: klik hier.
 2. BALK TOPFESTIVAL – zaterdag 9 november 2019: De Doelen in Rotterdam. Winnaar: The Baszment.
 3. ZUID-HOLLAND – za 18 januari 2020: Theater Zuidplein, Rotterdam. Winnaar: Cantiamo Delft. NKF Scorebord: klik hier.
 4. NOORD-BRABANT – za 1 februari 2020 (inschrijving gesloten)
  Grote Zaal Factorium, Tilburg
 5. GELDERLAND – za 15 februari 2020 (inschrijving gesloten)
  Akoesticum, Ede
 6. VOCAAL FESTIVAL – zaterdag 29 februari: Pieterskerk in Utrecht
 7. REGIO NOORD-NEDERLAND (GR-FR-DR) – za 7 maart 2020 (sluiting inschrijving: 31/01) – Zalencentrum De Lantearne in Surhuisterveen
 8. ZEELANDGEANNULEERD: De aangemelde Zeeuwse koren zijn bij de overige competities ingedeeld
 9. UTRECHT – za 21 maart 2020 (sluiting inschrijving: 31/01)
  ZIMIHC theater Stefanus, Utrecht
 10. NOORD-HOLLAND – za 4 april 2020 (sluiting inschrijving: 4/02)
  Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
 11. REGIO OVERIJSSEL/FLEVOLAND – za 9 mei 2020 (sluiting inschrijving: 9/02) Muziekcentrum Enschede

NATIONALE NKF FINALE 2020 – za 6 juni 2020, TIVOLI UTRECHT


De NKF Beoordeling: de grootste waarde van het NKF!
Een jury van drie zeer ervaren koorprofessionals kijkt en luistert met iedere performance intensief mee. Ze staan voor je klaar om een objectieve terugkoppeling op te stellen, gebaseerd op tien objectieve criteria. Met deze NKF Beoordeling krijg je waardevolle handvatten waar je als koor én dirigent gericht mee aan de slag kan gaan om je performance verder te verbeteren.
Scoor je hoog? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Nationale NKF Finale, waar het competitieve accent hoger ligt. Het draait dan immers om de titel “Beste Koor van Nederland”!


Heeft jóuw koor de ambitie om mee te doen?
Want het Nederlands Koorfestival is vooral bedoeld voor koren met ambitie die hun performance verder willen verbeteren. De korencompetitie van het NKF geeft koor én dirigent een krachtige impuls om alle puntjes op de i de zetten en nét even dat stapje extra te zetten om het beste uit de gezamenlijke performance te halen. Want iedereen weet dat je zingt voor een zaal vol koorliefhebbers uit je eigen provincie én voor een professionele vakjury die je gaat beoordelen. Het is leuk, je leert van elkaar én je krijgt ook nog eens een waardevolle NKF-Beoordeling. Een terugkoppeling met Tips & Tops die koor én dirigent waardevolle richting geeft om nóg beter te worden..

Festivaldeelname: meedoen zonder NKF Beoordeling
Speciaal voor koren die wel graag in een korenfestival mee willen zingen en ook de sfeer van het NKF willen ervaren, maar geen competitie-ambitie hebben. Je ontvangt als koor géén officiële NKF Beoordeling, maar krijgt wél adviezen (Tips & Tops) van de jury als terugkoppeling waar je als koor en dirigent verder mee kunt groeien. 

Een fantastische reden om mee te doen!
Want het Nederlands Koorfestival 2019-2020 is hét nationale koorfeest om het plezier van samen zingen te vieren! Waarin meedoen als koor uiteraard centraal staat, maar het winnen van de titel “Beste Koor van jouw Provincie of Regio” de slagroom op de taart kan worden. Deelname staat open voor alle koren uit de eigen provincie of regio. Bij deelname krijgt ieder deelnemend koor een officiële NKF-beoordeling over de presentatie die met een toelichtend juryrapport na afloop wordt toegestuurd.

Landelijke NKF Finale 2020
En voor de allerbeste koren komt er nog een extra feest achteraan, want alle winnaars van de Provinciale NKF Competities worden uitgenodigd voor de Landelijke NKF Finale op zaterdag 6 juni 2020. Hier strijden zij voor de titel “Koor van het Jaar 2020”, een titel die in eerdere edities gewonnen werd door bekende koren als Maze, Dekor en Quint en in de (inter)nationale schijnwerpers kwamen te staan.

Dus, heeft jouw koor ambitie? Meld je dan aan voor het NKF 2019-2020!


De Landelijke NKF Finale…
…is toegankelijk voor alle hoogst scorende koren van de Provinciale NKF Competities. Daarnaast zijn er minimaal 2 plaatsen beschikbaar voor de koren met de landelijk hoogste NKF Beoordeling binnen de NKF predikaatklasses die niet op een andere wijze tot de NKF Finale werden toegelaten.

De Landelijke NKF Finale wordt gehouden op zaterdag 6 juni 2020 in de prachtige koorzaal van Tivoli Vreedenburg in Utrecht. 


Deelnamekosten NKF 2019-2020
De kosten voor deelname aan het NKF 2019-2020 zijn afhankelijk van de grootte van het koor en is opgebouwd uit twee onderdelen:

 • 150 euro voor deelname aan de competitie;
 • 5 euro entree per koorlid (normale entreeprijs is 9 euro).

Exclusief voor deelnemende koren biedt het NKF diverse mogelijkheden voor professionele koorcoaching. Winnaars van de provinciale competities hebben kosteloos recht op deelname aan de landelijke NKF Finale 2020. Alle koorleden kunnen het hele korenfestival op die dag als reguliere bezoeker bijwonen.

Deelname officieel na aanmelding én betaling
Betaling geschiedt via automatische incasso, als ingevuld op het inschrijfformulier. Na ontvangst van het volledig ingevulde aanmeldingsformulier én betaling is je deelname officieel.

Let op!
Refund bij minder deelnemende koorleden is niet mogelijk, wel kan voor extra koorleden tot uiterlijk twee weken voor de opgegeven competitie de kortingsprijs van 5 euro p.p. bijbetaald worden door een overboeking o.v.v. de provincienaam en de naam van je koor. Daarna geldt ook voor extra leden boven het opgegeven aantal de reguliere entreeprijs van 9 euro.

Naast de Provinciale Wisseltrofee “Beste Koor van de Eigen Provincie” ontvangen alle winnaars van de Provinciale NKF Competities als hoofdprijs een kosteloze deelname aan de landelijke NKF Finale 2020. Per provincie kunnen aanvullende (gesponsorde) wisselende deelprijzen beschikbaar gesteld worden.

Lees voor aanmelding: REGLEMENT NKF 2019-2020

Informatie: Marjon Hoedeman, zakelijk leider: info@nederlandskoorfestival.nl.
Kijk voor alle actuele informatie regelmatig op www.nederlandskoorfestival.nl en volg onze Facebookpagina en de NKF Nieuwsbrief.


Deelname buiten je eigen provincie of regio
Kan jouw koor écht niet op de datum van je eigen Provinciale en Regionale NKF Competitie, maar willen jullie wél die waardevolle NKF Beoordeling? Dan kun je altijd deelname in een van de andere competities overwegen (mits het betreffende programma het toelaat). De behaalde NKF-Beoordeling is wel zonder recht op de provinciale titel. Scoor je hoog? Dan maak je met je NKF Beoordeling alsnog kans op een Finaleplaats! Zie het NKF Reglement voor alle details.

Door naar de Finale
Tijdens de NKF Finale op 6 juni 2020 zijn in totaal 15 finaleplaatsen beschikbaar. Er zijn drie manieren waarop een koor de NKF Finale 2020 kan bereiken:

 1. Er zijn 12 plaatsen beschikbaar voor de winnaars van de Provinciale en Regionale NKF Competities. Dit zijn voorwaardelijke plaatsingen indien een score van 245 punten of lager wordt behaald (zie ook het NKF Reglement artikel 23).
 2. Er zijn minimaal 2 plaatsen beschikbaar voor de koren met de landelijk hoogste NKF Beoordeling binnen de NKF Top- en Kwaliteitsklasse die niet op een andere wijze tot de NKF Finale werden toegelaten.
 3. Er is 1 plaats beschikbaar voor de over-all winnaar van het BALKtopfestival.

Indien -om wat voor reden ook- een provincie geen finalist afvaardigt, dan wordt deze plaats toegevoegd aan het aantal beschikbare plaatsen voor koren met de hoogste NKF Beoordelingen. Zie het NKF Reglement voor alle details.

NKF Reglement 2019-2020
Het Officiële NKF Reglement 2019-2020 staat op deze website gepubliceerd. De belangrijkste punten uit dit reglement:

 • Een koor moet uit tenminste 12 zangers bestaan.
 • Deelnemende koren zijn vrij in de keuze van de te zingen werken. Alle deelnemende koren zingen verplicht tenminste één werk a capella en één werk uit het hoofd. Dit mag in één werk gecombineerd worden.
 • Tijdsduur van de presentatie bij de Provinciale en Regionale NKF Competities is maximaal 15 minuten per koor.
 • De vestigingsplaats (niet de repetitielocatie) van het koor is bepalend voor de provincie waarin deelgenomen kan worden.
 • Het is een koor toegestaan om buiten de eigen provincie deel te nemen. Koren die deelnemen buiten de eigen provincie ontvangen de bijbehorende coaching en een officiële NKF Beoordeling, maar dit koor komt niet in aanmerking voor Beste Koor van de Provincie of de Provinciale NKF Publieksfavoriet. Wel kan op basis van een eventueel behaald NKF Topkoor-klasse (255 punten of hoger) een Wildcard verkregen worden.
 • Bij het behalen van 255 punten of meer ontvangt een koor het predicaat “NKF Topkoor”. Op geen van de 10 te beoordelen onderdelen mag het cijfer lager zijn dan 8.
 • Bij het behalen van NKF Beoordeling van minimaal 245 en maximaal 254,5 punten ontvangt het koor het predicaat “NKF Kwaliteitskoor”. Op geen van de 10 te beoordelen onderdelen mag het cijfer lager zijn dan 7,5.

Extra Finaleplaatsen voor koren met NKF predikaat
Het aantal Finaleplaatsen wordt aangevuld tot 15 door plaatsing van koren met de hoogste NKF Beoordelingen over alle Provinciale NKF Competities die niet op andere wijze waren geplaatst voor de NKF Finale. Een score van tenminste 245 punten (NKF Top- en Kwaliteitsklasse) is voorwaarde. Deze extra finaleplaatsen worden na afloop van alle Provinciale en Regionale NKF Competities toegekend.

Structuur van het NKF
De Provinciale NKF Competities worden veelal in samenwerking met bestaande korenorganisaties georganiseerd. In de meeste gevallen zorgen we bij de voorrondes voor een eigen jury, maar in een aantal gevallen gaan we af op de resultaten van het evenement. Zo krijgt bijv. de over-all winnaar van de Bert Eerden trofee van het BALK TOPfestival recht op een directe plaats in de Finale. Ook de winnaar van het Vocaal Festival 2020 voor Nederlandse kamerkoren met NKF Jury krijgt het recht op een directe finaleplaats in het NKF, mits een NKF Beoordeling van minimaal 245 punten is behaald. De finaleplaats is definitief na betaling van het reguliere deelnamegeld voor het NKF.

Jurering, punten, coaching en Koor van het Jaar
De objectiviteit van de jurering in de voorrondes en de finale van het NKF is gewaarborgd door een vast team van juryvoorzitters dat een centrale coaching krijgt om de selectiecriteria af te kaderen en gelijkwaardige objectieve beoordeling te bewerkstelligen. Daarnaast is er het heldere competitiereglement dat als leidraad geldt. De ervaring leert dat de onafhankelijke beoordelingen van individuele juryleden meestal dicht bij elkaar liggen. Dat er vrijwel geen extreme beoordelingen voorkomen wijst op een solide beoordelingssysteem én een hoge mate van deskundigheid van de juryleden.

Samenvatting

 • Ieder deelnemend koor ontvangt een officiële “NKF Beoordeling”, gebaseerd op de beoordeling van 3 juryleden die ieder voor 10 criteria maximaal 10 punten kunnen geven. De maximale score is daarom 300.
 • Het koor dat op een Provinciale en Regionale NKF Competitie het hoogste aantal punten behaalt wordt “Beste Koor van de Provincie of Regio” en mag die titel twee jaar lang dragen. Aan de betreffende competitie moeten voor het vrijgeven van de titel tenminste zeven koren hebben deelgenomen.
 • Bij het behalen van minimaal 265 of meer ontvangt een koor het predicaat “NKF Excellent Koor”.
 • Bij het behalen van minimaal 255 en maximaal 264,5 punten ontvangt een koor het predicaat “NKF Topkoor”.
 • Bij het behalen van NKF Beoordeling van minimaal 245 en maximaal 254,5 punten ontvangt het koor het predicaat “NKF Kwaliteitskoor”.
 • Er zijn minimaal 2 finaleplaatsen beschikbaar voor de koren met de landelijk hoogste NKF Beoordeling die niet op een andere wijze tot de NKF Finale werden toegelaten.
 • BALK Top Festival 2019: de overall winnaar van de Bert Eerden Trofee krijgt het recht op een directe finaleplaats in het NKF.
 • Vocaal Festival 2020 voor Nederlandse kamerkoren met NKF Jury: De winnaar krijgt het recht op een directe finaleplaats in het NKF, mits een NKF Beoordeling van minimaal 245 punten is behaald.
 • Het koor dat op de landelijke NKF Finale het hoogste aantal punten behaalt wordt “Beste Koor van Nederland” en mag die titel twee jaar lang dragen.