Schoolkoorfestival

Het NKF start nieuw nationaal schoolkorenfestival. Op vrijdag 21 juni 2019 wordt een eerste kick-off evenement georganiseerd dat de opmaat vormt voor de eerste editie van het officiële Nederlands Schoolkoorfestival in het schooljaar 2020-2021. 

AANMELDEN: KLIK HIER!

Het Nederlands Schoolkoorfestival wordt net als het NKF een wedstrijd dat om het jaar plaatsvindt, waarbij het winnende schoolkoor zich twee jaar lang ‘het beste schoolkoor van Nederland’ mag noemen.  Op vrijdag 21 juni is het Kick-Off evenement met optredens van tien schoolkoren. U kunt uw schoolkoor vanaf 14 januari opgeven. Deelname kost niets.

Het Nederlands Koorfestival wil het zingen op basisscholen in koorverband stimuleren en start daarom in de periode 2020-2021 met het officiële Nederlands Schoolkoorfestival. Voor het startschot van deze nieuwe wedstrijd in Nederland is er op vrijdag 21 juni 2019 een groots kick-off evenement in Hilversum, in het Muziekcentrum van de Omroep. Het is de bedoeling dat er dan tien schoolkoren optreden, de aanmelding daarvoor is geopend.

De opzet van het nieuwe schoolkorenfestival wordt vergelijkbaar met de opzet van het reguliere Nederlandse Koorfestival: in regionale voorrondes ‘strijden’ koren om deelname aan de landelijke finale van het festival. Het koor dat de landelijke finale wint, mag zichzelf een jaar lang ‘beste koor van Nederland’ noemen, in het geval van het schoolkorenfestival wordt dat dus ‘beste schoolkoor van Nederland’.

Partners van het Nederlands Schoolkoorfestival:

 

Dat klinkt allemaal bloedserieus maar het plezier in muziek maken staat voorop. Voor de kinderen is deelname aantrekkelijk. Zingen in groepsverband is een laagdrempelige manier om samen muziek te maken. Het biedt leerlingen een goede basis voor hun muzikale ontwikkeling, creativiteit, empathische vermogen, luistervermogen, gevoel van verbondenheid met medeleerlingen, en het leert ze open staan voor verschillen. Ook voor groepsleerkrachten die graag met hun klas muziek maken biedt deelname aan het nieuwe NKF programma voor schoolkoren aantrekkelijke ontwikkelingskansen: een belangrijk onderdeel daarvan is muzikale coaching van de leerkrachten.


Het initiatief voor het Nederlands Schoolkorenfestival is een direct resultaat van de Stuurgroep Samen Zingen 2020. Het idee ontstond in het vooroverleg op 11 februari 2017, de dag dat het Manifest “Zingen, Lekker Belangrijk” in Tivoli Vredenburg werd overhandigd aan Sander van Maas (voorzitter commissie muziek Raad voor Cultuur). Het NKF heeft -als lid van de Stuurgroep Samen Zingen 2020- het idee direct omarmd en opgepakt.

Het NKF ziet het Nederlands Schoolkoorfestival als een prachtige impuls om koorzang bij kinderen én zingen op school te stimuleren. Zingende kinderen vormen immers de toekomst voor de Nederlandse koorsector!

AANMELDEN: KLIK HIER!


Waarom een nationaal festival voor schoolkoren?

De bekende neuropsycholoog Erik Scherder heeft veel onderzoek gedaan over de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Muziek maken daagt bij aan de ontwikkeling van het empathische vermogen, activeert het brein, bevordert het leren en probleemoplossend denken en vergroot het zelfvertrouwen. Met zóveel belangrijke effecten op de ontwikkeling van kinderen zou je bijna vergeten dat het vooral ook ontzettend leuk is om samen op school te zingen. Daarom stimuleert het NKF de ontwikkeling van schoolkoren door het feest van samen zingen nóg groter te maken in een heus landelijk festival.

In dit filmpje legt Erik Scherder zelf uit waarom het tijd is om samen muziek te maken:


Veelgestelde vragen:

Wat houdt deelname aan het kick-off evenement in?
Het kick-off evenement bestaat uit een ‘wedstrijd’ voor tien schoolkoren die elk tien minuten mogen optreden. Een deskundige jury kiest dan ‘het beste koor van de dag’. Voor en na het eigen optreden mogen kinderen in de zaal naar de andere koren luisteren. Tijdens het kick-off evenement kunnen koren zich inschrijven voor de officiële Nederlnads Schoolkoorwedstrijd en leerkrachten kunnen zich dan opgeven voor muzikale coaching als zij dat willen.

Welke koren mogen meedoen aan het kick-off evenement?
Elk type schoolkoor kan meedoen; of het nou een klas is of een selectie uit verschillende klassen. Het niveau maakt niet uit, en de koren mogen elk genre zingen dat zij maar willen.

Welke vereisten zijn er voor de muzikale begeleiding?
De begeleiding kan van alles zijn: de koren mogen a capella zingen of met een geluidsopname, ze mogen worden begeleid op piano of andere instrumenten bespeeld door henzelf of door begeleiders.

Wat wordt er beoordeeld?
De jury bestaat uit drie leden die zijn gespecialiseerd in het werken met kinderkoren. Leerkrachten kunnen tijdens het festival op eigen verzoek professionele terugkoppeling krijgen over het optreden van hun eigen koor.

Wat kost deelname aan het kick off evement?
Deelname aan de kick-off op 21 juni 2019 is gratis.

Hoe kan een koor zich aanmelden voor het kick-off evenement?
Schoolkoren kunnen zich vanaf maandag 14 januari online opgeven via deze pagina.

tekst: Esther Wouters – hoofdredacteur De Pyramide van Gehrels Muziekeducatie

AANMELDEN: KLIK HIER!


Partners van het Nederlands Schoolkoorfestival: