Provinciale NKF Competities kwalificatie voor WCG Champions Competition

PERSBERICHT – 11 maart 2019

Deelnemende koren aan een van de komende twaalf Provinciale NKF Competities kunnen zich direct kwalificeren voor de Champions Competitie tijdens de World Choir Games (WCG) 2020 in Vlaanderen in de categorie van hun keuze. De kwalificatiemogelijkheid is een direct resultaat van de nieuwe samenwerking tussen het Nederlands Koorfestival (NKF) en InterKultur, de organisatie die de WCG organiseert. 

Het Nederlands Koorfestival organiseert al meer dan vijftig jaar de nationale competitie voor Nederlandse amateurkoren. Het plezier en de extra stimulans om samen naar een optimale performance tijdens een competitie toe te werken, is directe winst voor ieder koor dat deelneemt aan een Provinciale NKF Competitie of Nationale NKF Finale overhoudt. En ieder koor wint: je houdt er immers altijd een waardevolle NKF Beoordeling als terugkoppeling aan over. 

De officiële NKF Beoordeling is een hoogwaardig, objectief rapport van een Nederlands amateurkoor. De NKF-Beoordeling  wordt opgesteld door drie professionele juryleden tijdens een van de officiële NKF Competities is gebaseerd op tien objectieve criteria. Een professionele, gespecialiseerde jury garandeert onder toezicht van een NKF-gecertificeerde juryvoorzitter de constante kwaliteit van de beoordeling.

In het verleden hebben winnende koren ook bij internationale competities hoog gescoord. Zo heeft Dekoor Close Harmony, winnaar van het NKF in 2014 in 2018 in Zuid-Afrika voor de vijfde keer de WCG Champions Competition in de Jazz Categorie. Ook MAZE, de winnaar NKF 2018, haalt onder leiding van Merel Martens internationale podia.

Nieuw NKF keurmerk voor koren met internationale klasse
De succesvolle koren zijn voor het NKF een belangrijke reden om naast de bestaande NKF keurmerken een nieuw keurmerk voor koren met een exceptionele NKF Beoordeling te introduceren: “NKF Excellent Koor”. Het keurmerk, met een NKF Beoordeling van 265 of hoger, representeert de internationale klasse van een koor. 

Johan Rooze, artistiek directeur van InterKultur, bevestigd dat de NKF Beoordeling een uitstekende indicatie geeft van de kwaliteit van een koor en een constant beoordelingsniveau kent. Koren die in de komende competitie het nieuwe keurmerk behalen, krijgen daarom tevens een directe kwalificatie voor de WCG Champions Competition.

Daarmee worden alle twaalf Provinciale NKF Competities in 2019-2020 tevens directe kwalificatieconcerten voor koren die tijdens de WCG 2020 in Vlaanderen de ambitie hebben om de Champions Competitie te halen om te kunnen strijden voor de titel ‘Beste Koor van de Wereld’. 

Meer informatie: www.nederlandskoorfestival.nl en www.wcg2020.com.

Foto: MAZE o.l.v. Merel Martens, winnaar NKF 2018