Tien redenen waarom winnen bijzaak is in ‘competitive singing’

Bij de 12 Provinciale Koorfestivals van het NKF ligt het accent op ontmoetingsplaats voor koren, dirigenten en hun publiek. Het zijn allemaal zelfstandige festivals waar koren uit de eigen provincies met elkaar op het podium staan en een professionele terugkoppeling krijgen waar ze gericht aan de slag kunnen. Scoor je hoog? Dan kom je in aanmerking voor de Nationale NKF Finale Competitie.

Als je als koor niet eerder aan een korenfestival met beoordeling of competitie-element hebt meegedaan, dan heb je als snel het idee dat zo’n wedstrijdelement belangrijker is dan het genieten van het samen zingen op het koorfestival zelf. Maar dat is zeker niet terecht. Integendeel zelfs: mits koor én dirigent goed zijn voorbereid, wordt het festival nóg leuker, leer je van elkaar en krijg je handvatten om je performance te verbeteren. En dus wint echt iédereen.

Nu horen we je denken: “Hûh?!? Een wedstrijd, maar iedereen wint…? Dat snap ik niet!” Maar eigenlijk is het heel eenvoudig, vooropgesteld dat ook het woord “ambitie” vooral het gezamenlijke verlangen duidt dat je als koor nog beter wilt worden! Het is eigenlijk een simpele formule:

De ambitie om samen nog meer plezier uit je koor te halen
+ Het plezier van een korenfestival
+ De focus van een competitie
+ Coaching voor koor en dirigent

= Deelname aan het NEDERLANDS KOORFESTIVAL

We leggen dat graag uit aan de hand van 10 redenen waarom deelname aan het NKF zo waardevol is voor ieder koor met ambitie:

1: Het is leuk, leerzaam & spannend om mee te doen

De Provinciale NKF Koorfestivals bieden een prachtig podium in je eigen provincie waar je je als koor kunt laten horen aan een nieuw publiek én aan collega-koren met dezelfde ambitie om elkaar te ontmoeten en te willen leren! Een komt in een prachtig netwerk van koren uit je eigen omgeving en met een zelfde mentaliteit om aan kwaliteit te willen werken.

2: Je krijgt professionele terugkoppeling om verder te kunnen groeien

De officiële NKF Beoordeling is een beproefde en objectieve terugkoppeling over je eigen kwaliteiten én aandachtspunten. Het geeft heldere en betrouwbare handvatten om verder te kunnen groeien, gegeven door een vakkundige, professionele jury.

3: Je repetities krijgen een krachtige focus voor zangers en dirigent

Iedere uitvoering geeft in de aanloop altijd een extra impuls aan de repetitie, maar als je weet dat er een beoordeling aan komt, dan doe je daar als koor én dirigent automatisch nog een extra schepje bovenop. Daardoor ontstaat een bijzondere focus op kwaliteit die verder gaat dan bij een regulier concert.

4: De uitdaging werkt verbindend binnen de groep

Het gemeenschappelijke doel om een zo goed mogelijke terugkoppeling te krijgen zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op komen te staan. De verbindende kracht binnen het koor geeft daardoor een belangrijke impuls aan de hechte groepsvorming.

5: Kwaliteitsverbetering komt centraal te staan in de groep

De wetenschap dat je uitvoering beoordeeld gaat worden door een vakkundige jury maakt niet alleen dat je vooraf de uitvoering zo goed mogelijk wilt voorbereiden, maar vooral ook verder wil werken aan de handvatten die de NKF Beoordeling als terugkoppeling geeft. Alle focus komt daardoor voor koor én dirigent op kwaliteitsverbetering te staan.

6: Er ontstaat meer bewustwording van de eigen performance

Omdat je weet dat je straks beoordeeld gaat worden, ga je in de repetities al de prestaties vanuit een heel ander perspectief bekijken. Het plezier van samen zingen wordt nog groter omdat je je meer bewust wordt van de totale performance.

7: De extra focus stimuleert tot verleggen van de eigen grenzen

Als je weet dat je beoordeelt gaat worden, dan wil je automatisch extra goed voor de dag komen om die beoordeling nét nog even een klein beetje beter te krijgen. En daarmee verleg je automatisch je eigen grenzen, want die prikkel zorgt dat je dat ook écht gaat bereiken. Bedenk maar wat er gebeurt als je gaat solliciteren of een examen in het vooruitzicht hebt: dat wil je zo goed mogelijk voorbereiden. En daar wordt je altijd beter van!

8: Deelname zet iedereen op scherp en dwingt tot zelfreflectie

Bij competitive singing kan een detail het verschil maken. Dat weet je als koor, als koorzanger én als dirigent. Omdat ieder detail er toe doet worden koorzangers én dirigent gedwingen om nog beter naar zichzelf als onderdeel van het geheel te kijken. Dat geeft de dirigent bovendien in de voorbereiding direct een nieuwe basis om accenten te zetten waar je soms voor een reguliere uitvoeringe minder snel bij stil zou staan.

9: Uniformiteit & synchroniciteit krijgen extra aandacht

Het resultaat van je performance bij een competitie is het resultaat van de hele groep. Dat simpele gegeven zorgt ervoor dat je als individueel koorzanger nog sterker gaat focussen op de eenheid binnen het koor. Je gaat beter luisteren om de koorklank te verbeteren. Je aandacht voor houding en adem verscherpt. Je wordt bewuster van de gelijkheid van beweging in het koor, omdat je weet dat daar op gelet gaat worden.

10: Het nodigt uit tot analytisch observeren van andere koren

En misschien is het belangrijkste wel dat je zelf ook altijd een beetje als jury naar andere koren gaat kijken. Doen ze het beter? Of toch niet? En waar zitten dan de verschillen tussen alle koren die je hoort? Heel vaak is het makkelijker om bij een ander koor te zien of te horen wat beter kan, maar als je beoordelend gaat luisteren, dan moet je ineens ook voor jezelf gaan benoemen waarom. En als dat lukt, dan wordt dat ook ineens veel makkelijker om dat over de eigen uitvoering te doen. Leerzaam én leuk!