NKF 2017-2018

AANMELDING VOOR DEELNAME IS GESLOTEN
Overzicht van alle provinciale en regionale competities van het NKF 2017-2018:

LIMBURG: 7 & 8 oktober 2017 – Theaterhotel Roermond
Winnaar met 271 punten: Giocoso o.l.v. Rita Scheffers
FLEVOLAND:  za 13 januari – De Kubus Lelystad
Winnaar met 233 punten: Kamerkoor Lelystad o.l.v. Francis Evers
Publieksfavoriet: Kamerkoor Lelystad o.l.v. Francis Evers

NOORD-BRABANT: za 20 januari – Factorium Tilburg
Winnaar met 245 punten: All Women o.l.v. Ien Bouwmans
Publieksfavoriet: Popkoor Noiz o.l.v. Dody Soetanto
GELDERLAND:  zo 28 januari – Akoesticum Ede
Winnaar met 261 punten: De Ulftse Nachtegalen o.l.v. Ben Simmes
Publieksfavoriet: De Ulftse Nachtegalen o.l.v. Ben Simmes

UTRECHT: za 17 februari 2018 – ZIMIHC theater Stefanus
Winnaar met 240 punten: Koor Bravour o.l.v. Yo Brouwer
Publieksfavoriet: Koor Bravour o.l.v. Yo Brouwer

OVERIJSSEL: za 10 maart 2018 – Muziekcentrum Enschede
Winnaar met 249 punten: Vocal Group XXL o.l.v. Rogier IJmker
Publieksfavoriet: Vocal Group XXL o.l.v. Rogier IJmker

NOORD-HOLLAND: za 7 april 2018 – MCO Hilversum
Winnaar met 244,5 punten: Snowe o.l.v. Jacqui Southam
Publieksfavoriet: Snowe o.l.v. Jacqui Southam

NOORD-NEDERLAND (GR-FR-DR): za 14 april – De Lantearne Surhuisterveen
ZUID-HOLLAND: zo 22 april 2018 – Theater Zuidplein, Rotterdam

LET OP: De noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe zijn -conform het NKF Reglement art. 5.3- samengevoegd in de Regionale NKF Competitie Noord-Nederland. Deze wordt centraal gehouden nabij het drie-provinciën-punt in Surhuisterveen, direct aan de A7 gelegen.

Voor de Provinciale NKF Competitie Zeeland is de ondergrens van het aantal deelnemende koren niet bereikt en is derhalve geannuleerd.

LANDELIJKE NKF FINALE: za 2 juni 2018 – i.s.m. Amusing Hengelo

De tweejaarlijkse zoektocht naar Het Beste Koor van Nederland is het grootste nationale koorfeest. Het NKF organiseert in iedere provincie een korenfestival, waarin meedoen als koor centraal staat en het winnen van de titel “Beste Koor van jouw Provincie of Regio” de slagroom op de taart kan worden. Inschrijving is voor alle provincies gestart en staat open voor alle Nederlandse amateurkoren. Alle winnaars van de Provinciale en Regionale NKF Competities worden toegelaten tot de LANDELIJKE NKF FINALE op zaterdag 2 juni 2018 tijdens het Nederlands Koorfestival i.s.m. Amusing Hengelo.

Deelname buiten je eigen provincie of regio
Kan jouw koor écht niet op de datum van je eigen Provinciale en Regionale NKF Competitie, maar willen wel die waardevolle NKF Beoordeling? Dan kun je altijd deelname in een van de andere competities overwegen (mits het betreffende programma het toelaat). De behaalde NKF-Beoordeling is wel zonder recht op de provinciale titel. Scoor je hoog? Dan maak je via een Wildcard toch kans op een Finaleplaats! Zie het NKF Reglement voor alle details.

Door naar de FInale
Tijdens de NKF Finale op 2 juni 2018 zijn in totaal 15 finaleplaatsen beschikbaar. Er zijn drie manieren waarop een koor de NKF Finale op 2 juni 2018 kan bereiken:

 1. Er zijn 12 plaatsen beschikbaar voor de winnaars van de Provinciale en Regionale NKF Competities. Dit zijn een voorwaardelijke plaatsingen indien een score van 245 punten of lager wordt behaald (zie ook het NKF Reglement artikel 23).
 2. Er zijn minimaal 2 plaatsen beschikbaar middels een Wildcard voor de koren met de landelijk hoogste NKF Beoordeling binnen de NKF Top- en Kwaliteitsklasse die niet op een andere wijze tot de NKF Finale werden toegelaten.
 3. Er is 1 plaats beschikbaar voor de over-all winnaar van het BALKtopfestival.

Indien -om wat voor reden ook- een provincie geen finalist afvaardigt, dan wordt deze plaats toegevoegd aan het aantal beschikbare plaatsen voor koren met de hoogste NKF Beoordelingen. Zie het NKF Reglement voor alle details.

 

NIEUW IN NKF 2018: Inclusief coaching
Natuurlijk is het leuk om samen de spanning van de competitie te ervaren. Maar meedoen aan het Nederlands Koorfestival doe je vooral om die objectieve NKF Beoordeling, zodat je precies weet waar je als koor en dirigent goed in bent en waar je nog wat bij zou kunnen leren. Om je daarbij nog een stevige steun in de rug te geven krijgt ieder deelnemend koor een gratis coaching aangeboden. Coaching wordt op 2 niveau’s aangeboden: een gratis NKF Basis-caching en een intensieve coaching met grote korting. Je mag de coaching voorafgaand aan deelname aan jouw Provinciale en Regionale NKF Competitie invullen, zodat je optimaal bent voorbereid. Je mag er echter ook voor kiezen om de coaching naar aanleiding van het juryadvies na afloop van de competitie in te vullen. Meer over de NKF Coaching vind je vanaf half maart elders op de website.

Deelnamekosten NKF 2017-2018
Deelname aan het NKF 2017-2018 is afhankelijk van de grootte van het koor en is opgebouwd uit twee onderdelen:

 • 150 euro voor deelname aan de competitie, inclusief een NKF Basis-coaching
 • 5 euro entree per koorlid (normale entreeprijs is 12 euro).

De deelnamefee is inclusief een professionele NKF Basis-coaching en geeft bovendien bij het winnen van de provinciale competitie kosteloos recht op deelname aan de landelijke NKF Finale in op zaterdag 2 juni i.s.m. Amusing Hengelo. De koorleden kunnen het hele korenfestival op die dag als reguliere bezoeker bijwonen voor de beschikbare vrije plaatsen. Betalend publiek heeft echter voorrang.

Deelname met eigen video-opname
Voor de Provinciale en Regionale NKF Competities is het vanaf 2017-2018 ook mogelijk om deel te nemen middels een eigen opname. Aan deze opname zijn dezelfde wedstrijdreglementen verbonden als aan live-deelname. De opname moet voldoen aan technische kwaliteitseisen met betrekking tot beeld en geluid. De opnames worden tijdens de live-deelname in de zaal op groot scherm getoond en door de jury beoordeeld. Meer over de mogelijkheden voor deelname met een videoregistratie volgt spoedig!

De entreeprijs voor koorleden is uiteraard niet van toepassing op deelname met eigen video-opname. Leden van deelnemende koren via video-opname die de Provinciale en Regionale NKF Competitie willen bezoeken, zullen echter wel de volledige entreeprijs moeten betalen. Indien een koor na videodeelname tot de Landelijke NKF Finale wordt toegelaten, wordt per koorlid de entreeprijs met korting alsnog in rekening gebracht.

NKF Reglement 2017-2018
Het Officiële NKF Reglement 2017-2018 staat op deze website gepubliceerd. De belangrijkste punten uit dit reglement:

 • Een koor moet uit tenminste 12 zangers bestaan.
 • Deelnemende koren zijn vrij in de keuze van de te zingen werken. Alle deelnemende koren zingen verplicht tenminste één werk a cappella en één werk uit het hoofd. Dit mag in één werk gecombineerd worden.
 • Tijdsduur van de presentatie bij de Provinciale en Regionale NKF Competities is maximaal 15 minuten per koor.
 • De vestigingsplaats (niet de repetitielocatie) van het koor is bepalend voor de provincie waarin deelgenomen kan worden.
 • Het is een koor toegestaan om buiten de eigen provincie deel te nemen, mits de beschikbare tijd van de betreffende provinciale competitie dat toelaat. Koren uit de eigen provincie hebben te allen tijde voorrang. Koren die deelnemen buiten de eigen provincie ontvangen de bijbehorende coaching en een officiële NKF Beoordeling, maar dit koor komt niet in aanmerking voor Beste Koor van de Provincie of de Provinciale NKF Publieksfavoriet. Wel kan op basis van een eventueel behaald NKF Topkoor-klasse (255 punten of hoger) een Wildcard verkregen worden.
 • Bij het behalen van 255 punten of meer ontvangt een koor het predicaat “NKF Topkoor”. Op geen van de 10 te beoordelen onderdelen mag het cijfer lager zijn dan 8.
 • Bij het behalen van NKF Beoordeling van minimaal 245 en maximaal 254,5 punten ontvangt het koor het predicaat “NKF Kwaliteitskoor”. Op geen van de 10 te beoordelen onderdelen mag het cijfer lager zijn dan 7,5.

Wildcards voor NKF Topkoren
Een “Wildcard” geeft een extra kans om deel te kunnen nemen aan de landelijke NKF Finale. Alle koren die de NKF Topkoor-klasse behalen (255 punten of hoger), maar niet de provinciale winnaar worden, ontvangen een Wildcard. Na afloop van alle Provinciale en Regionale NKF Competities geeft een Wildcard voor de hoogste NKF Beoordelingen uit de NKF Top- en Kwaliteitsklasse alsnog toegang tot de NKF Finale.

Structuur van het NKF
De Provinciale NKF Competities worden veelal in samenwerking met bestaande korenorganisaties georganiseerd. In de meeste gevallen zorgen we bij de voorrondes voor een eigen jury, maar in een aantal gevallen gaan we af op de resultaten van het evenement. Zo krijgt bijv. de over-all winnaar van de Bert Eerden trofee van het BALK TOPfestival recht op een directe plaats in de Finale.

Jurering, punten, coaching en Koor van het Jaar
De objectiviteit van de jurering in de voorrondes en de finale van het NKF is gewaarborgd door een vast centraal juryvoorzittersteam dat een centrale coaching krijgt om de selectiecriteria af te kaderen en gelijkwaardige objectiviteit te bewerkstelligen. Daarnaast is er het heldere competitiereglement dat als leidraad geldt. De ervaring leert dat de onafhankelijke beoordelingen van de individuele juryleden meestal dicht bij elkaar liggen. Dat er vrijwel geen extreme beoordelingen voorkomen wijst op een solide beoordelingssysteem én een hoge mate van deskundigheid van de juryleden.

Samenvatting

 • Ieder deelnemend koor ontvangt een officiële “NKF Beoordeling”, gebaseerd op de beoordeling van 3 juryleden die ieder voor 10 criteria maximaal 10 punten kunnen geven. De maximale score is daarom 300.
 • Het koor dat op een Provinciale en Regionale NKF Competitie het hoogste aantal punten behaalt wordt “Beste Koor van de Provincie of Regio” en mag die titel twee jaar lang dragen. Aan de betreffende competitie moeten voor het vrijgeven van de titel tenminste vijf koren hebben deelgenomen.
 • Bij het behalen van 255 punten of meer ontvangt een koor het predicaat “NKF Topkoor”. Op geen van de 10 te beoordelen onderdelen mag het cijfer lager zijn dan 8.
 • Bij het behalen van NKF Beoordeling van minimaal 245 en maximaal 254,5 punten ontvangt het koor het predicaat “NKF Kwaliteitskoor”. Op geen van de 10 te beoordelen onderdelen mag het cijfer lager zijn dan 7,5.
 • Er zijn minimaal 2 finaleplaatsen beschikbaar middels een Wildcard” voor de koren met de landelijk hoogste NKF Beoordeling binnen de NKF Top- en Kwaliteitsklasse die niet op een andere wijze tot de NKF Finale werden toegelaten.
 • BALK Top Festival 2017: de overall winnaar van de Bert Eerden trofee krijgt het recht op een directe finaleplaats in het NKF.
 • Het koor dat op de landelijke NKF Finale het hoogste aantal punten behaalt wordt “Beste Koor van Nederland” en mag die titel twee jaar lang dragen.